نقش سیستم‌های کنترل هوشمند در تهویه مطبوع چیست؟

سیستم های کنترل هوشمند در تهویه مطبوع

سیستم تهویه مطبوع هوشمند به نحوی ساخته می‌شود که بدون نیاز به حضور فیزیکی اپراتور قابل کنترل بوده و نیازها و سلایق کاربران را در نظر می‌گیرد. این سیستم‌ها در افزایش کارایی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی نقش قابل توجهی دارند و شرایط مطلوبی را برای آسایش ساکنین فراهم می‌نمایند. در ادامه مطلب با سیستم‌های کنترل هوشمند در تهویه مطبوع بیشتر آشنا شده و به بررسی مزایای استفاده از آنها خواهیم پرداخت.

سیستم تهویه مطبوع هوشمند و اهمیت آن

در حال حاضر سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته‌اند. این سیستم‌ها میتوانند آرامش و آسایش ساکنین را فراهم کرده و یک محیط سالم و مطلوب را جهت گذراندن وقت ایجاد نمایند. وجود هوای تازه و سالم با دمای مناسب و سازگار با ساکنین بر روی سلامتی بدن آنها تاثیر گذاشته و زندگی سالم و دلچسبی را برای آنها مهیا می‌نماید.

راه‌اندازی سیستم تهویه مطبوع هوشمند علاوه بر ایجاد شرایط سالم محیطی، نیاز به بررسی و کنترل مداوم کاربران را کاهش می‌دهد. این سیستم‌ها به صاحبان ساختمان امکان می‌دهند تا در فصول مختلف سال و بدون نیاز به حضور در پای دستگاه آن را کنترل نمایند. امکان کنترل شرایط محیطی همچون دما، رطوبت، آلاینده‌های هوا و میزان گرمایش و سرمایش با استفاده از سیستم کنترل هوشمند تهویه هوا به راحتی امکانپذیر است.

نحوه عملکرد سیستم تهویه مطبوع هوشمند به چه صورت است؟

نحوه عملکرد سیستم تهویه مطبوع هوشمند به چه صورت است؟

سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند همچون سایر دستگاه‌ها و تجهیزات هوشمند دارای سنسور و حسگرهایی هستند که از طریق آنها به کنترل شرایط محیطی می‌پردازند. سنسورهای موجود در سیستم تهویه مطبوع هوشمند تمام اطلاعات آب و هوایی را مشخص کرده و به طور اتوماتیک آنها را کنترل می‌کنند. در خصوص سنسورهای موجود در این سیستم‌ها میتوان به سنسورهای تشخیص دهنده تعداد افراد حاضر در محیط، سنسورهای دمایی، سنسورهای Co2 و سنسورهای روشنایی اشاره کرد.

سیستم تهویه مطبوع هوشمند مجهز به فن‌هایی است که به طور خودکار و متناسب با شرایط محیط دچار افزایش یا کاهش سرعت می‌شود. با این کار هوای نامطبوع از محیط خارج شده و هوای تازه و تمیز به داخل محیط وارد می‌شود. برای کنترل این سیستم‌ها باید به تنظیم سنسورها پرداخته و اطلاعات لازم را در آن وارد کرد. پس از آن دستگاه به طور هوشمند به تغییر پارامترهای محیطی با توجه به شرایط تعریف شده می‌پردازد.

مزایای استفاده از سیستم کنترل تهویه هوای هوشمند

عدم نیاز دائمی به مهندس تاسیسات جهت نظارت و سرکشی به سیستم

امکان کنترل اتوماتیک سیستم در ساعات مختلف از شبانه روز

کنترل شرایط محیطی همچون دما، رطوبت و آلاینده‌ها بر اساس نوع کاربری ساختمان

کنترل هوشمند هوای تازه و هوای برگشتی بر اساس حضور افراد در ساختمان

صرفه‌جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه‌های مربوط به آن

کنترل آلاینده‌های سیال در هوا به وسیله اندازه‌گیری لحظه‌ای گازهای موجود در هوا

قابلیت تطبیق شرایط کاری به صورت هوشمند با تغییر فصل و دمای بیرونی ساختمان

قابلیت‌های سیستم تهویه مطبوع هوشمند

قابلیت‌های سیستم تهویه مطبوع هوشمند

تغییرات اتوماتیک با وجود سنسور

زمانی که صحبت از هوشمند بودن سیستم تهویه مطبوع می‌شود، منظور این است که کنترل سیستم به صورت دیجیتالی و خودکار انجام می‌شود. در این صورت اگر برای سیستم دما یا رطوبت خاصی تعریف شده باشد، سنسور به طور خودکار دما و رطوبت محیط را اندازه‌گیری کرده و آن را به میزان مورد نظر می‌رساند. سنسورهای مربوط به رفت و برگشت هوا و سنسور حرارتی هم میتوانند میزان رفت و آمد هوا در یک محیط را تشخیص داده و بر اساس آن هوا را تهویه نمایند. این موارد سبب صرفه‌جویی زیادی در مصرف انرژی شده و هزینه نگهداری سیستم را کاهش می‌دهد. از سوی دیگر راندمان کلی سیستم افزایش و بهبود پیدا می‌کند.

برنامه‌ریزی سیستم

بر روی سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند تنظیماتی را میتوان اعمال کرد تا پس از بازه زمانی مشخصی به حالت خاصی برگردند. برای مثال با نصب سیستم تهویه مطبوع هوشمند در اداره میتوان پس از پایان ساعت کاری آن را به تنظیمات خاصی برگردانده تا بتوان در مصرف انرژی صرفه‌جویی کرد. سیستم‌های تهویه مطبوع هوشمند قابل برنامه‌ریزی، از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کرده و دما و رطوبت را همواره در میزان مورد نیاز حفظ می‌کنند.

کنترل از راه دور

یکی دیگر از قابلیت‌های تهویه مطبوع هوشمند امکان کنترل و مدیریت از راه دور است. این سیستم‌ها به وسیله اینترنت از راه دور قابل کنترل هستند و میتوانند مورد روشن یا خاموش شدن قرار بگیرند. برای مثال اگر صاحب ملک خاموش کردن سیستم تهویه را در زمان سفر فراموش کند، میتواند به وسیله گوشی هوشمند این کار را انجام دهد.

سیستم BMS و DDC

سیستم مدیریت هوشمند – BMS

این دسته از سیستم‌های کنترلی بر روی عملکرد و مدیریت ساختمان تمرکز دارند و در مراکز درمانی و بیمارستان جهت کنترل شرایط محیطی، کنترل مصرف انرژی و هزینه‌های مربوط به آن، کنترل روشنایی، کنترل امنیت و پشتیبانی از برنامه‌های مدیریت تعمیر و نگهداری استفاده می‌شوند. سیستم BMS نظارت دقیقی بر روی عملکرد نقاط مختلف کنترلی همچون دمای ترکیب هوا، دمای هوای دهش و موقعیت شیر و دمپر فراهم می‌کند. اطلاعات ثبت شده توسط آن کنترل و نظارت آسان در تشخیص نقص تجهیزات تحت کنترل و حل مشکل را به همراه دارد.

سیستم کنترل دیجیتالی مستقیم – DDC

این سیستم‌ها به تنهایی یا به عنوان یک زیر مجموعه از سیستم مدیریت ساختمان یا همان BMS در نظر گرفته می‌شوند. سیستم‌های DDC برای عملیات نظارت و کنترل به یک رایانه شخصی نیاز دارند. این سیستم‌های مبتنی بر ریزپردازنده از دقت بالایی برخوردار هستند و قادر به اجرای مراحل پیچیده کنترلی می‌باشند. سیستم کنترل دیجیتالی مستقیم به راحتی با سیستم BMS هماهنگ شده و قادر به پشتیبانی کنترل حلقه‌ای از طریق مسیر ارتباطی می‌باشد. در سیستم DDC تنظیم از راه دور امکانپذیر بوده و میتوان از فعال کننده‌های پنوماتیکی در آنها استفاده کرد.

نحوه هوشمندسازی انواع سیستم تهویه مطبوع

نحوه هوشمندسازی انواع سیستم تهویه مطبوع 

هوشمندسازی فن کویل

فن کویل به سیستم تهویه مطبوعی گفته می‌شود که از دو بخش اصلی یعنی فن و کویل تشکیل می‌گردد. این سیستم جهت سرمایش و گرمایش محیط کاربرد دارد و در مکان‌های مختلفی قابل استفاده است. هوشمندسازی دستگاه فن کویل از طریق ترموستات‌های هوشمند انجام می‌شود. این ترموستات‌ها قادر به ایجاد ارتباط با سیستم‌های مختلف هوشمند ساختمان نظیر BMS هستند. در حال حاضر ارتباط فن کویل با این سیستم‌ها به صورت بی‌سیم انجام می‌گردد.

هوشمندسازی داکت اسپلیت

داکت اسپلیت جزو سیستم‌های تهویه مطبوع پرکاربرد است که متناسب با دمای محیط به سرمایش در فصول گرم یا گرمایش در فصول سرد می‌پردازد. این دستگاه‌ها با استفاده از صفحه کنترلی قابل کنترل هستند. پنل کنترلی داکت اسپلیت میتواند به سیستم‌های هوشمند خانه متصل شده و تهویه هوشمند را فراهم نماید.

هوشمندسازی اسپلیت یا کولر گازی

کولرهای گازی یکی دیگر از سیستم‌های سرمایشی هستند که برای مناطق مرطوب گزینه بسیار خوبی می‌باشند. هوشمندسازی کولر گازی با هزینه اندک قابل انجام است و برای آن میتوان از همان سیستم کنترل کننده خانه هوشمند استفاده کرد.

راه‌اندازی سیستم تهویه مطبوع هوشمند با سرما پویش

در صورتی که به فکر راه‌اندازی سیستم تهویه مطبوع هوشمند یا HVAC هستید، میتوانید از طریق شرکت سرما پویش برای این کار اقدام نمایید. این شرکت بسته به نوع کاربری ساختمان و شرایط محیط دستگاه مناسبی را به شما معرفی کرده و راه‌اندازی آن را متناسب با شرایط پیشنهاد می‌نماید. برای راه‌اندازی سیستم‌های کنترل هوشمند در تهویه مطبوع باید در ابتدا نقشه‌های اجرا و فندانسیون را طراحی کرده و سپس یونیت‌های خارجی را نصب کرد. پس از این کار پروسه کابل‌کشی و سیم‌کشی سیستم آغاز شده و در انتها نوبت به تعریف اطلاعات مورد نیاز در برنامه دستگاه می‌رسد.

جمع بندی

در این مطلب در خصوص سیستم‌های کنترل هوشمند در تهویه مطبوع صحبت کردیم. همانطور که اشاره کردیم سیستم تهویه مطبوع هوشمند از نظر میزان مصرف انرژی و کنترل بسیار کارآمد است. این سیستم‌ها نیاز به کنترل دستی را از بین برده و به طور هوشمند و خودکار دما و رطوبت مدنظر را حفظ می‌نمایند. نصب تهویه مطبوع هوشمند در ساختمان یک سرمایه‌گذاری اقتصادی بوده و در کاهش هزینه‌ها تاثیر زیادی دارد.

جدید ترین مقالات

هواساز هایژنیک چیست؟

هواساز هایژنیک چیست؟

دستگاه هواساز یک دستگاه برای تنظیم دما، تنظیم رطوبت، فیلتر کردن هوا و سرعت هوا است. این دستگاه‌ها در انواع مختلفی نظیر هواساز هایژنیک موجود

توضیحات بیشتر »
تشخیص چیلر اصلی از تقلبی

تشخیص چیلر اصلی از تقلبی

چیلر از جمله دستگاه‌های تهویه مطبوع است که در مکان‌های مختلفی نظیر ساختمان‌های مسکونی و اداری، مجتمع‌های تجاری، بیمارستان‌ها، کارگاه‌ها و غیره مورد استفاده قرار

توضیحات بیشتر »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *