چیلرهای تراکمی و جذبی چه تفاوتی با هم دارند؟

مقایسه چیلرهای تراکمی و جذبی

سیستم‌های تهویه هوا، انواع مختلفی دارند و در مدل‌ها و برندهای گوناگونی در بازار موجود می‌باشند. یکی از انواع سیستم‌های تهویه مطبوع، چیلر نام دارد که تقریبا بسیاری از افراد با آن آشنایی دارند. چیلرها گرما را از محیطی گرفته و با انتقال به محیط دیگر سبب تغییرات هوایی در فضا می‌شوند. حال در رابطه با این سیستم‌ها باید اشاره کرد که چیلر در دو نوع جذبی و تراکمی طراحی می‌شود. این چیلرها با اینکه وجه اشتراکات زیادی با هم دارند، اما متفاوت از هم هستند. در این مطلب قصد داریم به بررسی تفاوت‌های چیلر جذبی و تراکمی بپردازیم و با خصوصیات هر یک از آنها آشنا شویم.

آشنایی بیشتر با دستگاه چیلر

نحوه عملکرد چیلر به چه صورت است؟ چیلر یک دستگاه تهویه مطبوع است که با استفاده از یک سیکل ترمودینامیکی، گرما از جریان سیال مشخصی دفع می‌شود. پس از آن این جریان به واسطه گردش در یک مبدل حرارتی، جهت خنک کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. به زبان ساده‌تر باید گفت که چیلرها گرما را از محیطی می‌گیرند و به محیط دیگر انتقال می‌دهند. این سیستم‌ها از مهمترین تجهیزات سرمایشی و ایجاد برودت در ساختمان‌های مسکونی، تجاری، اداری و همچنین کارخانه‌های صنعتی به شمار می‌روند. این دستگاه‌ها به دو صورت چیلر جذبی و چیلر تراکمی طراحی می‌شوند که در ادامه به هر یک از آنها خواهیم پرداخت.

چیلر جذبی چیست؟

چیلر جذبی یکی از انواع چیلرها بوده که از سوخت حرارتی و منابع گرمایی مانند شعله مستقیم گاز و یا بخار داغ استفاده می‌کند. در واقع در این دستگاه‌ها مصرف انرژی عمده بر پایه گاز طبیعی است. در این چیلر طی یک سیکل دائمی به نام سیکل جذبی و با استفاده از منابع گرمایی، آب سرد شده و به واحدهای ساختمانی ارسال می‌شود. با این که این دسته از چیلرها بسیار پرکاربرد و محبوب بوده‌اند، اما امروزه به دلیل راندمان بسیار پایین نسبت به چیلرهای تراکمی کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. چیلرهای جذبی انواع مختلفی دارند که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم.

انواع چیلر جذبی

 

انواع چیلر جذبی

 

چیلرهای جذبی به سه دسته زیر تقسیم می‌شوند.

  • چیلر جذبی آب گرم: این دسته از چیلرها به موتورخانه و دیگ برای رساندن آب گرم جهت تغلیظ محلول نیاز دارند. در این دسته از چیلرها نیاز به تجهیزاتی است که در کنار افزایش هزینه‌های نصب و راه‌اندازی، موجب شده تا بسیاری آن را برای پروژه‌های خود کاربردی و مقرون به صرفه ندانند. برای همین بهترین کار برای استفاده از چیلر جذبی آب گرم این است که از آن در فرآیندهایی استفاده شود که تولید آب گرم بدون هزینه در اختیار باشد.
  • چیلر جذبی شعله مستقیم: این دسته از چیلرها، از متداولترین چیلرهای جذبی هستند. درون این چیلر جذبی یک مشعل قرار دارد که گرمای ژنراتور از طریق شعله مستقیم تامین می‌شود. همین امر سبب شده تا راندمان آن نسبت به سایر چیلرهای جذبی بیشتر باشد. روش هایی برای افزایش راندمان چیلر وجود دارد که در مقاله ای دیگر به آن پرداخته ایم.
  • چیلر جذبی بخار: این چیلرها به دو صورت تک اثره و دو اثره هستند و با استفاده از گرمای بخار سبب تغلیظ محلول و آب می‌شوند.

چیلر تراکمی چیست و چه کاربردی دارد؟

حال که با چیلر جذبی آشنا شدیم، بهتر است به سراغ چیلر تراکمی برویم. چیلر تراکمی یکی از انواع چیلرها بوده که با سرد کردن آب، سبب تولید سرما می‌شود. این چیلرها از تنوع زیادی در ساختار، کندانسور، نوع کمپرسور، کاربری و دمای عملکردی برخوردار هستند و به وفور در تهویه هوای مطبوع آپارتمان‌های مسکونی، تجاری، اداری، سالن‌های ورزشی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرند. اساس کار چیلر تراکمی تولید سرمایش بر اساس سیکل سرمایش تراکمی – تبخیری است. به این صورت که با دریافت آب گرم به وسیله مبرد سبب تولید سرما و برودت می‌شوند.

بررسی تفاوت‌های چیلر جذبی و تراکمی

در این بخش به بررسی چیلرهای تراکمی و جذبی می‌پردازیم تا بیشتر با آنها آشنا شویم.

  • تفاوت چیلرها از نظر قیمت خرید اولیه

اگر به سراغ خرید چیلر رفته باشید، حتما با قیمت‌های متفاوتی روبرو شده‌اید. تفاوت چیلرهای تراکمی و جذبی از نظر قیمت اولیه، بسیار مشهود است. در واقع اگر دو چیلر جذبی و تراکمی با ظرفیت یکسان را در نظر بگیرید، چیلر جذبی بسیار گران‌تر از چیلر تراکمی خواهد بود. برای همین این یکی از عامل‌های موثر در انتخاب و خرید چیلرها است. با این حال باید اشاره کرد که هر یک از این چیلرها نیز خود شامل انواع مختلف با قیمت‌های متفاوتی می‌باشند.

  • تفاوت چیلر تراکمی و جذب از نظر مصرف انرژی

 

تفاوت چیلر تراکمی و جذب از نظر مصرف انرژی

 

چیلرهای جذبی از طریق منابع گاز طبیعی و چیلرهای تراکمی به وسیله برق کار می‌کنند. برای همین منبع تغذیه آنها و مصرف انرژیشان متفاوت است. این امر باعث شده تا ضریب عملکردی چیلرها نیز با هم متفاوت باشد. ضریب عملکرد چیلر، نشان دهنده راندمان مصرف انرژی آن است و یکی از مهمترین پارامترها در ارزیابی کارایی دستگاه به حساب می‌آید. با کمی حساب و کتاب میتوان بیان کرد که میزان مصرف انرژی به نفع چیلرهای تراکمی است و از این حیث به چیلرهای جذبی ارجحیت دارند.

  • تفاوت در وزن و ابعاد چیلرها

در چیلرهای جذبی از متعلقات بیشتر و بزرگتری استفاده می‌شود. برای همین این نوع از چیلرها از وزن و اندازه بزرگتری نسبت به چیلرهای تراکمی برخوردار می‌باشند. بزرگ بودن ابعاد چیلر جذبی باعث شده تا برای نصب نیاز به فضای بزرگی داشته باشند. این چیلرها بیشتر در محل موتورخانه نصب می‌شوند. اما چیلرهای تراکمی را میتوان هم در موتورخانه (نوع آب خنک) و هم در حیاط یا پشت بام (نوع هوا خنک) نصب کرد.

  • تفاوت چیلرها از نظر طول عمر و کارایی

یکی دیگر از تفاوت‌های موجود میان این چیلرها، طول عمر و کارایی‌شان است. در چیلرهای تراکمی از نوع هواخنک، به دلیل اینکه از آب استفاده نشده و در آن خبری از رسوبات نیست، طول عمرشان بیشتر است. به علاوه اینکه وجود آمونیاک و ماده جاذب لیتیوم بروماید در چیلر  جذبی، سبب ایجاد خوردگی در سیستم می‌شود. این عامل باعث کاهش طول عمر چیلرهای جذبی می‌شود. برای همین اگر بخواهیم دستگاه‌ها را از نظر طول عمر مقایسه کنیم، باید بگوییم که چیلرهای تراکمی از طول عمر بهتری برخوردار هستند.

  • تفاوت چیلرها از نظر تولید صدا

 

تفاوت چیلرها از نظر تولید صدا

 

چیلرهای جذبی نسبت به نوع تراکمی، از تولید صدای کمتری برخوردار هستند. البته از آنجایی که هر دو چیلرها در موتورخانه و فضای خارج از منزل نصب می‌شوند، صدایشان آزار دهنده نبوده و مزاحمتی برای استفاده کنندگان ایجاد نمی‌شود. با این حال این مورد نیز یکی از تفاوت‌های چیلرهای جذبی و تراکمی است.

  • تفاوت چیلر جذبی و تراکمی از نظر تعمیر و نگهداری

نیاز به تعمیر و نگهداری در چیلرهای جذبی، حساستر از چیلرهای تراکمی است. در واقع برای نگهداری و تعمیر چیلرهای جذبی باید از نیروهای متخصص کمک گرفت. از طرف دیگر در چیلرهای تراکمی اگر قطعه کمپرسور خراب شده و نیاز به تعویض داشته باشد، باید هزینه زیادی برای آن صرف شود.

  • تفاوت چیلرها از نظر مصرف آب

چیلرهای جذبی به برج خنک کننده نیاز دارند. این برج‌های خنک کننده یا کولینگ تاور، به صورت تبخیری کار می‌کنند و سبب اتلاف آب می‌شوند. برای همین چیلرهای جذبی نیاز به مصرف آب دارند و از آب جهت خنک کاری استفاده می‌کنند. حال در چیلرهای تراکمی نوع آب خنک نیز به آب نیاز است. اما میتوان تفاوت این دستگاه‌ها از نظر مصرف آب را مربوط به چیلر تراکمی هوا خنک و چیلر جذبی دانست. در این چیلرها نیازی به آب و برج خنک کننده نبوده و هیچ آبی در آن مصرف نمی‌شود. برای همین میتوان اینطور گفت که مصرف آب در چیلرهای تراکمی نوع هوا خنک بسیار پایین‌تر از چیلرهای جذبی است.

برای خرید چیلر می توانید با شماره تماس شرکت سرماپویش تماس بگیرید.

جمع بندی

چیلرهای جذبی و تراکمی دو نوع چیلری هستند که با هم در بسیاری از موارد تفاوت دارند. همانطور که مشاهده کردید این چیلرها در مواردی چون قیمت اولیه، مصرف انرژی، مصرف آب، طول عمر دستگاه، میزان صدای تولید شده و هزینه تعمیر و نگهداری با هم تفاوت دارند. با این حال اصلی‌ترین تفاوت این چیلرها را میتوان اینطور عنوان کرد که چیلرهای تراکمی از کمپرسور برخوردار هستند و به وسیله مصرف برق کار می‌کنند. در صورتی که چیلرهای جذبی کمپرسور ندارند و به جای آن از ژنراتور و ابزوربر برخوردارند و بر پایه سوخت طبیعی و گاز کار می‌کنند.

جدید ترین مقالات

هواساز هایژنیک چیست؟

هواساز هایژنیک چیست؟

دستگاه هواساز یک دستگاه برای تنظیم دما، تنظیم رطوبت، فیلتر کردن هوا و سرعت هوا است. این دستگاه‌ها در انواع مختلفی نظیر هواساز هایژنیک موجود

توضیحات بیشتر »
تشخیص چیلر اصلی از تقلبی

تشخیص چیلر اصلی از تقلبی

چیلر از جمله دستگاه‌های تهویه مطبوع است که در مکان‌های مختلفی نظیر ساختمان‌های مسکونی و اداری، مجتمع‌های تجاری، بیمارستان‌ها، کارگاه‌ها و غیره مورد استفاده قرار

توضیحات بیشتر »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *